Webinar open strategische autonomie: EESC

Donderdag 21 maart van 11.30 u. tot 12.30 u.

Hoe passen we het concept open strategische autonomie het beste toe op voedselsystemen? Welke thema’s die verband houden met voedselproductie nemen we hierbij in rekening? Hoe kan open strategische autonomie de duurzaamheid van voedselsystemen ondersteunen en het inkomen van landbouwers duurzaam verbeteren? Ontdek de aanbevelingen die het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) in 2021 formuleerde tijdens het derde SALV-webinar over open strategische autonomie.

Brexit, Covid-19, oorlog in Oekraïne en Gaza, schepen onder vuur op de Rode Zee, de economische rivaliteit tussen de VS en China, de almaar zichtbaar wordende klimaatverandering ... Internationale crisissen en globale tendensen doen het globale handelssysteem op zijn grondvesten daveren. In de geopolitieke context van concurrerende machtsblokken en onzekere aanvoerlijnen groeit de aandacht voor de vermindering van kritische afhankelijkheid van grondstoffen, energie, technologie en onze meest primaire behoefte: voedsel. Het concept ‘open strategische autonomie’ combineert mogelijkheden om de eigen voorziening op te krikken met het aanknopen van handelsverbanden met meerdere, stabiele partners.

De SALV startte eind vorig jaar een webinarreeks rond dit thema op. Zo wil de adviesraad verkennen wat (open) strategische autonomie kan betekenen voor voedselvoorziening en primaire productie. CEPS en de SERV lichtten al toe wat dit concept kan betekenen op respectievelijk Europees en Vlaams niveau en dit met een focus op industrieel beleid. Nu richten we onze blik richting landbouw, visserij en voeding. Een tipje van de sluier: voedselzekerheid en duurzaam voedsel weten veilig te stellen door middel van een eerlijke, gezonde, duurzame en veerkrachtige levensmiddelenvoorziening vormen voor het EESC kernelementen van de definitie van open strategische autonomie voor voedselsystemen.

Statusbericht

Sorry, je kan niet meer inschrijven voor dit evenement.

21 maart 2024, 11:30 - 21 maart 2024, 12:30